veel gestelde vragen

Deze tekst is rechtstreeks gekopiëerd van de website van het CBR met in het lichtblauw de betreffende antwoorden over onze rijschool:

» Een rijschool kiezen
» Welk slagingspercentage heeft de rijschool?
» Gebruikt de rijschool een instructiekaart?
» Kan ik ergens te weten komen of mijn rij-instructeur bevoegd is om rijles te geven?
» Meer kans van slagen met een tussentijdse toets
» Wat kost een rijles?
» Regels voor rijscholen

Een goede rijopleiding is de basis voor een veilige toekomst op de weg. Het gaat erom dat u verantwoord leert rijden en niet dat u ‘even’ het rijbewijs haalt.

Een rijschool kiezen:

Wees kritisch bij het kiezen van een rijschool. De ene rijschool geeft veel meer waar voor uw geld dan de andere. Hieronder staan enkele vragen die u aan rijscholen kunt stellen voordat u uw keuze maakt.

■Welke afspraken zijn er bij het uitvallen van een rijles, een instructeur of een lesvoertuig? Bij ons is er altijd direct en persoonlijk contact tussen de instructeur en leerling en wordt er altijd meteen gezamenlijk naar een passende oplossing gezocht. 

■Zijn er bijvoorbeeld plaatsvervangers of vervangende lesvoertuigen? Ja, we zijn met z`n vijfen en heel flexibel. Dus als er echt iets aan de hand is vallen we zonodig voor elkaar in. 

■Krijgt u dan uw lesgeld terug? Sterker nog: als er een les door onze schuld of externe factoren uitvalt, dan hoeft deze NOOIT betaald te worden. Alle risicos bij b.v. extreem weer of autopech zijn volledig voor onze rekening. 

■Bestaat de mogelijkheid een les in te halen als u er één afzegt? Ja, als U niet later dan 24 uur voor de betreffende les afzegt, wordt dit altijd direct in overleg met de betreffende instructeur geregeld.   

■Zijn de lessen logisch –van makkelijk naar moeilijk– opgebouwd? Ja, we werken met de allerbeste instructiekaart op dit moment. Deze kun je ook op deze website vinden met alle onderdelen in oplopende moeilijkheidsgraad.

■Wordt het lesvoertuig tijdens uitleg stil gezet? Dit is afhankelijk van de leerling en het instructie-onderdeel. Sommige uitleg kun je gewoon rijdend op een (rustige) weg doen terwijl je voor andere onderdelen moet stoppen om uit te leggen en soms ook nog een demonstratie geeft. In sommige situaties wordt er ook gestopt om onderdelen met een tekening of via de I-pad te verduidelijken.

■Heeft u les van een vaste instructeur? Ja, bij ons heeft elke leerling z`n vaste instructeur, vakantie of ziekte uitgezonderd. In dit geval neemt een andere instructeur de lessen over  (indien gewenst door de leerling). Verder neemt Marcel zelf bij alle leerlingen van de andere instructeurs voor het CBR-praktijkexamen nog een proefexamen af om te controleren of het gewenste niveau bereikt is. En eventueel nog wat nuttige tips voor het (in 1x) slagen te geven. 

■Heeft u een vast lesvoertuig? Ja, al onze instructeurs hebben hun eigen auto wat dus ook de lesauto van de betreffende leerling is. 

■Is de instructeur bereid om mee te rijden tijdens het examen? Sterker nog: wij rijden altijd mee! Dit is eigenlijk een “must“ voor een serieuze rijschool. Als je meegaat als instructeur voorkom je dat een leerling onjuist beoordeeld wordt door een CBR-examinator (gebeurd niet vaak maar helaas wel af en toe) en kun je tegen de uitslag in beroep gaan wat NOOIT mogelijk is als je niet meegaat. En je kunt het examen ook een voor de leerling wat relaxter karakter geven door met je “vertrouwde“ stem lekker met de examinator te babbelen. Door het gesprek tussen examinator en instructeur kan de leerling zich ook volledig focussen op het rijden, i.p.v. het zelf moeten praten, en wordt dus minder afgeleid met dus meer kans van slagen.     

Welk slagingspercentage heeft de rijschool? Op de website www.rijschoolgegevens.nl staan de slagingspercentages van alle ingeschreven rijscholen bij elkaar. Wij zijn al sinds de oprichting in 2003 toonaangevend op dit onderdeel. Altijd één der hoogsten van de regio met uitschieters tot maar liefst 95% (2012).

Gebruikt de rijschool een instructiekaart? Op een instructiekaart houdt de instructeur de voortgang van de opleiding bij. Zo ziet u precies hoe ver u gevorderd bent, waar de volgende les over gaat en waar extra aandacht voor nodig is. Ja, onze instructie-onderdelen zijn ook gepubliceerd op deze website en worden in combinatie met een leskaart voor de leerling gebruikt voor het bijhouden van de vorderingen. 

Kan ik ergens te weten komen of mijn rij-instructeur bevoegd is om rijles te geven? Ja, vraag uw rij-instructeur naar zijn WRM-certificaat. Ook het IBKI kan u informeren over de afgiftedatum en/of geldigheid van WRM-certificaten. Kijk hiervoor op www.ibki.nl.
A
l onze instructeurs zijn hoog-gekwalificeerd met natuurlijk het WRM-certificaat (tegenwoordig: IBKI bevoegdheidspas) en hebben diverse andere bijscholingscursussen gedaan en certificaten behaald. We gaan zelfs een stap verder in deze en zijn ons steeds meer aan het profileren als opleidings/stage-rijschool voor nieuwe top-rij-instructeurs.

Meer kans van slagen met een tussentijdse toets. Het afleggen van een tussentijdse toets (rijtest) bij het CBR verhoogt de kans dat u slaagt voor het rijexamen. Wij raden al onze leerlingen aan om de TTT te doen.

Wat kost een rijles? Vergelijk de prijzen van verschillende rijscholen. Houd daarbij rekening met de duur van de lessen: 45, 50 of 60 minuten. En let vooral op de kwaliteitZoals je al eerder hebt kunnen lezen op de homepage bieden wij de beste prijs/prestatie verhouding van de regio. Bij ons krijg je 100% intensief rijles van de hoogste kwaliteit voor een goede prijs waarbij een uur ook echt een UUR is en b.v. geen 50 minuten.

Regels voor rijscholen: De rijscholen die zijn ingeschreven bij het CBR dienen te werken volgens de regels in de inschrijvingsovereenkomst en het vademecum voor rijschoolhouders. Waarvan akte.